Weekly reviews

PASARAN TERUS MENDAPAT UNTUNG, DOW BERADA PADA TAHAP TERTINGGI DALAM SEJARAH

Semalam Pasaran kewangan Eropah terus mendapat untung, dan hampir pulih daripada kerugian pada minggu sebelumnya. Mesyuarat ECB yang akan datang dan telah mengarahkan rancangan kerajaan Itali bagi membeli daripada "bad" Monte dei Paschi hutang- yang mencipta sentimen Pasaran yang positif. Data GDP yang kuat pada Eropah telah menyokong Pasaran juga. (FTSE + 0.49%, CAC + 1.26% DAX + 0.85%) indeks Amerika telah kembali kepada tahap tertinggi dalam sejarah. Data produktiviti menunjukkan peningkatan daripada 3.1%. (Dow + 0.18%, SP + 0.34% Nasdaq + 0.45%)

Pada hari ini, Pasaran Eropah tetap positif. Pelabur meramalkan mesyuarat Bank Sentral Eropah, yang akan diadakan pada hari Khamis, dan membantu akan menjelaskan prospek ekonomi di Eropah. Pelabur meramalkan ECB akan menyokong sektor perbankan Itali, yang kini berada di bawah tekanan yang besar, setelah kegagalan referendum di dalam perlembagaan. Indeks futures Amerika Syarikat berada di zon hijau juga.

Saham Asia menguat pada Rabu, pada pertengahan kejatuhan mata wang serantau dan mendapat harga pada pasaran logam. Pasaran saham Australia menguat, mengabaikan data ekonomi yang lemah yang menunjukkan GDP -0.5% pada suku ketiga, jika dibandingkan dengan suku sebelumnya. Pada ketika itu, penganalisis telah meramalkan perkembangan bagi GDP daripada 0.3% di Negara Australia. (Nikkei Stock Average + 0.74%,. S P ASX 200 + 0.91%, Shanghai Composite + 0.71%)

Sejak semalam, minyak mentah Brent berpindah kepada pengunduran teknikal daripada tahap yang terpenting di $ 55 yang diramalkan. Spekulatif "terlalu panas" berada di kemuncak dan didatarkan oleh Pasaran. Data API menunjukkan kejatuhan bekalan sebanyak 2.2 juta setong, tetapi ianya diabaikan oleh Pasaran juga. Pada hari ini, fokusnya adalah pada statistik rasmi daripada Jabatan Tenaga Amerika Syarikat. Tahap $ 53- $ 55 pada julat yang masih berlaku sehingga akhir minggu.

Secara amnya, perkembangan yang inert bagi Pasaran saham yang terkemuka telah diteruskan pada hari Selasa. Indeks Amerika Syarikat telah kembali kepada tahap tertinggi di dalam sejarah. Dolar Amerika Syarikat dilihat sebagai Indeks dolar yang kukuh- bertahan di atas 100 mata. Semalam, minyak telah hilang dan dalam penjelasan ini daripada segi teknikal, prospek Pasaran minyak nampaknya kelihatannya baik. Pada hari ini dalam hal statistik perhatian para pedagang akan menumpu pada kira-kira data oil inventories dan blok besar statistik Amerika Syarikat. Kami meramalkan bahawa ketidakpastian perdagangan akan naik di dalam bahagian kedua di dalam jangka masa seminggu.